30 d’octubre de 2012

Naucher Global

Naucher Global és un projecte sorgit de la mà de dos capitans de la marina mercant, Agustín Montori i Juan Zamora, i de l'empresa Estudios Marítimos Naucher SL, integrada per nou persones vinculades al món marítim.

Al final de l'estiu Juan Zamora va contactar amb mi per parlar-me del que llavors era un projecte i convidar-me a escriure-hi. Ara Naucher Global ha començat a navegar, i amb ell una secció que he decidit anomenar "Viento relativo", on hi participaré de tard en tard. Vent relatiu perquè és el que actua sobre les veles, el que fa avançar.

Aquesta és la meva primera col·laboració: "Acerca de yates y otras historias". En vindran d'altres.

27 d’octubre de 2012

Wec Sorolla

El WEC Sorolla a la terminal de contenidors DP World
Vessel: Wec Sorolla
IMO num.: 9333345
MMSI num: 209311000
Flag: Cyprus
Type of ship : Container ship
Year of build : 2005
Dimensions (length x beam x draught): 134 x 22 x 6,8
Call Sign : 5BHP3
Gross tonnage : 9981
Shipbuilder : JJ Sietas Schiffswerft

Location: Port de Tarragona (Catalonia) 
Date: 27/10/2012
Photo: Eduard Boada i Aragonès, 2012

El 29 de gener de 2011 la tripulació d'aquest portacontenidors va participar en el rescat del iot Luana, que estava navegant entre Gibraltar i Fuerteventura en el seu viatge inaugural amb tres tripulants. El WEC Sorolla pertany a WEC Lines.

Link WEC Sorolla

Harbour Loyalty

El Harbour Loyalty entrant al Port de Tarragona
Vessel: Harbour Loyalty
IMO num.: 9373929 
MMSI num: 308739000 
Flag: Bahamas
Type of ship : Oil products tanker
Year of build : 2007
Dimensions (length x beam x draught): 117 x 19 x8,9
Call Sign : C6WA3 
Gross tonnage : 6522  
Shipbuilder : Yardimci Shipyard (Turkey)

Location: Port de Tarragona (Catalonia) 
Date: 27/10/2012
Photo: Eduard Boada i Aragonès, 2012

Des del 1 de novembre de 2011 el vaixell passa d'anomenar-se Clipper Loyalty per dir-se Harbour Loyalty.Video amb imatges del Clipper Loyalty, de Cwazymbfan

CSL Bergen

El CSL Bergen sortint del Port de Tarragona rumb a ItàliaVessel:  CSL Bergen
IMO num.: 8315566
MMSI num: 256035000
Flag: Malta
Type of ship :  Bulk carrier (belt self unloader)
Year of build : 1985
Dimensions (length x beam x draught): 111 x 21 x 7,9
Call Sign :  9HJCB
Gross tonnage : 6398
Shipbuilder : Loland Verft - Leirvik i Song (Norway)
Location: Port de Tarragona (Catalonia) 
Date: 27/10/2012
Photo: Eduard Boada i Aragonès, 2012
Fins el maig de 2011 el mercant s'anomenà Trollnes, moment en que l'actual propietària –CSL Europe– canvià el seu nom pel de CSL Bergen.

Fitxa a CSL Europe

21 d’octubre de 2012

Punt i seguit per a la tripulació de l'Istanbul B

L'Istanbul B, abans del vessamnet

Finalment dilluns 22 d’octubre els quatre mariners que resten dins el vaixell de bandera turca Istanbul B seran repatriats pel seu consolat, i se sumaran als dotze tripulants que ja ho van fer el passat 22 d’agost. Els mariners seran acompanyats a l’Aeroport del Prat per un parell de voluntaris de les entitats que més els han ajudat a nivell humà durant el seu periple tarragoní, Stella Maris (veure article i web local) i la Creu Roja.

Recordem que l’Istanbul B va protagonitzar el passat mes de juny un vessament d’uns quatre-cents litres d’oli i fuel Port de Tarragona. El vessament es va produir al Moll d’Aragó, on el vaixell de bandera turca estava carregant ferralla. El vessament va poder ser controlat, de no haver estat així probablement hauria arribat fins a Marina Tàrraco, on durant algunes setmanes hi ha estat atracat el iot de luxe Katara –de la família reial de Qatar– fet que va incrementar la inquietud d’algunes de les persones vinculades al port. Arran del vessament Capitania Marítima va interposar un expedient sancionador de 655.000 euros, fet que va ser el detonant perquè la naviliera turca es desentengués de tripulació i vaixell abandonant-los a la seva sort al Port de Tarragona. La naviliera turca a hores d’ara té un altre vaixell abandonat al Port de Tenerife –el Müezzinoglu– amb deu mariners a bord.

Mossèn Raimon Mateu, delegat diocesà d’Stella Maris, ens comenta que l’entitat catòlica ha estat ajudant la tripulació durant 3 mesos: "Setmanalment hem anat al supermercat a comprar aliments frescos i cada dos dies han rebut pa calent. Els hem ajudat a suportar la incertesa de la tornada. Hem compartit amb ells moments d'alegria i hem lamentat amb ells la situació que han viscut." Pel que fa als mariners i les persones i entitats que hi han col·laborat Mn. Raimon Mateu afirma que "estan molt agraïts a totes les entitats que els han ajudat. En primer lloc l'Autoritat Portuària que els ha facilitat aigua i combustible. En segon terme, la Creu Roja de Tarragona que setmanalment ha vetllat per la seva salut i els ha proporcionat els medicaments que els han convingut. A la sotsdelegació del govern de Tarragona en la persona del seu Sotsdelegat, Sr. Jordi Sierra, per les gestiones oportunes davant l'ambaixada turca per forçar la repatriació. Al sindicat ITF (International Transport Worker's Federation) per les gestions de reclamació dels seus salaris (porten 4 mesos sense rebre'l) i als mitjans de comunicació que s'han interessat en el moment oportú per la seva existència. I finalment a l'Stella Maris que ha coordinat les gestions amb Capitania Marítima, direcció del Port de Tarragona, consolat turc i Sindicat ITF i que s'ha ocupat que no els faltés res pel que fa a alimentació i suport humà i espiritual.  L'Església Catòlica està sempre al costat dels qui pateixen. A terra, com diuen els mariners, hi ha Caritas i al mar, l'Apostolat del Mar "Stella Maris" vetlla perquè a ningú els falti el necessari.” 

Stella Maris, actualment disposa d’un petit local al carrer del Mar, que tot i servir de punt de trobada per als mariners que busquen caliu i aixopluc, no reuneix les condicions òptimes, fet que ha estat constatat pel cas que ha viscut la tripulació de l’Istanbul B.

Mossèn Raimon Mateu és una d’aquelles persones que són sinònim de voluntat de servei i d’empenta. Ara que dilluns els darrers tripulants pujaran a un vehicle de la Creu Roja i abandonaran el Port de Tarragona hem volgut que ens parli amb una mica més de calma de l’Stellla Maris: Stella Maris és el nom amb què es coneixen els centres de l'Apostolat del Mar a tot el món. En aquests centres s'organitzen persones voluntàries, molt sovint ex-mariners que volen fer arribar als mariners en actiu tot el que ells han rebut mentre navegaven. La tasca dels voluntaris consisteix principalment a visitar els vaixells que arriben al port de Tarragona. Tenen un contacte amable amb els mariners, els porten notícies dels seus països, reben informació turística de la ciutat, etc., però sobretot s'interessen per la seva situació, i sovint es descobreixen irregularitats en el cobrament dels salaris o en les condicions laborals. És en aquest moment quan l'entitat intenta trobar una solució a través dels mitjans legals al seu abast per millorar unes condicions de vida que per elles mateixes ja són molt diferents de les que vivim ordinàriament a casa nostra." D'altra banda, tal i com ens comenta Mateu: "Després d'aquest temps de servei, els voluntaris de Stella Maris poden parlar amb fonament del què és treballar i dedicar el temps lliure per ajudar les persones que lluny de la seva llar, passen penes. I en boca d'un d'ells, "aquesta experiència m'ha enriquit tant que estic molt agraït a Déu que hagi posat en el meu camí una situació com aquesta per descobrir que les hores emprades en ajudar aquestes persones han estat les més ben pagades de la meva vida". I és que servir els altres té una gran recompensa, una gran rialla, una forta abraçada i una frase: no us oblidarem mai de la vida”. 

En tot cas una bona notícia, un punt i seguit per a una tripulació –la de l'Istanbul B– que es retrubarà a Istanbul amb família, companys i amics, però que de ben segur mai podrà oblidar la seva estada a Tarragona.


14 d’octubre de 2012

Stolt Span

El vaixell Stolt Span al Moll d'Inflamables
Vessel: Stolt Span
IMO num.: 9149524 
MMSI num: 636010915 
Flag: Liberia
Type of ship : Chemical Tanker
Year of build : 1999
Dimensions (length x beam x draught): 162 x 24 x 9,9
Call Sign : ELVQ7
Gross tonnage : 14900
Shipbuilder : Astilleron Armón Gijón. Spain.

Location: Port de Tarragona (Catalonia) 
Date: 13/10/12
Photo: Eduard Boada i Aragonès, 2012
Video de Bourkest 1

Link to Stolt-Nielsen Limited company

Phoenix Ambition

El Phoenix Ambition a punt d'atracar al Pantalà Repsol, a popa l'Istanbul B.
Vessel: Phoenix Ambition
IMO num.: 9408322
MMSI num: 563788000
Flag: Singapore
Type of ship : Crude oil tanker
Year of build : 2009
Dimensions (length x beam x draught)244 x 42 x 12,1
Call Sign : 9V7787
Gross tonnage : 60205
Shipbuilder : Tsuneishi Tadotsu Factory (Japan)

Location: Port de Tarragona (Catalonia) 
Date: 13/10/2012
Photo: Eduard Boada i Aragonès , 2012


És un dels sis vaixells destinats al transport de derivats del petroli propietat de l'empresa Phoenix Tankers, de Singapur, i que d'altra banda n'opera quatre més. L'empresa de Singapur, també té oficines a Londres, Nova York i Copenhagen i mcombina el seu negoci vinculat amb el món petrolier operant amb vaixells LPG.

12 d’octubre de 2012

The Versatile Blogger Award

Via Jon Kepa i el seu blog Enseñanzas Náuticas ens arriba el Versatile Blogger Award, un d'aquests premis que si tenen alguna cosa d'interessant és que són els mateixos blocaires els qui els fan circular entre els col·legues. En aquest cas Jon Kepa ha fet una tria de blogs que ben bé subscriuria i que faig meva i us recomano a visitar.

Aquest premi és una bona excusa per buscar nexes d'unió –en el notre cas– a nivell de les diferents persones que tirem endavant blogs de temàtica marítima, o potser millor dit de temàtiques marítimes.