24 de desembre del 2008

CHRISTIAN RADICH

Vessel: Christian Radich
IMO num.: 5071729
MMSI num: 258373000
Flag: Norway
Type of ship : Sailing vessel
Year of build : 1937
Dimensions (length x beam x draught): 73 x 8 x 4,7
Call Sign : LJLM
Gross tonnage : 663
Shipbuilder : Frammes Mekaniske Verksted (Norway)

Location: Port de Tarragona (Catalonia)
Date: 24/12/08
Photo: Eduard Boada i Aragonès, 2008


El veler norueg Christian Radich, construït el 1937 a Sandefjord, originàriament va fer les funcions de vaixell escola per a la marina mercant noruega. L'any 1939, tornant del seu primer viatge a Nova York establí un rècord assolint 41 milles nàutiques en quatre hores. Durant la Segona Guerra Mundial el vaixell va allotjar militars noruegs. Va ser requisat pels militars nazis i portat a Alemanya, on s'utilitzà com a vaixell de suport a submarins nazis. El 1945, a resultes d'un bombardeig aliat, és enfonsat. Dos anys més tard és reflotat i traslladat a Noruega. Actualment pertany a la The Christian Radich Sail Training Foundation. Té capacitat per a 88 passatgers i la tripulació la composen 18 persones. Combinant la navegació amb el petit motor de 670 Kw i els 1360 metres de velam pot arribar a 14 nusos de velocitat genèrica. Aquest Nadal s'està aprofitant la seva estada a Tarragona per dur a terme tasques de manteniment, com podem observar si ens fixem en el primer dels pals.

El veler agafa el nom del capità de cavalleria Christian Radich, qui en morir deixà en testament els diners per tal de construïr aquest flamant buc escola norueg. El disseny del vaixell fou obra de Christian Blom.
El Christian Radich protagonitzà la pel·lícula "Windjammer: The Voyage of the Christian Radich" (EUA, 1958), de la qual en podem veure'n un fragment en aquest post. La pel·lícula recull la travessa d'anada i tornada del veler norueg des d'Oslo al Carib i Nova York sota les ordres del capità Yngvar Kjelstrup. En aquest viatge la tripulació del "martell del vent" va poder conèixer a Pau Casals, qui també intervé al film. El músic va tocar per ells a San Juan de Puerto Rico, on es trobava exiliat. D'altra banda, en el Christian Radich també s'hi han gravat alguns episodis de la sèrie televisiva "The Onedin Line".

El Christian Radich, ha estat un dels vaixells pioners en donar cabuda a la dona entre la seva tripulació, l'any 1983. Actualment participa en regates i ofereix la possibilitat d'acollir viatges de plaer. També és arrendat regularment per la Marina Reial Noruega per tal de dur-hi a terme el corresponent ensinistrament militar.


+ informació.