![]() |
Foto: Equip Pelut i Pelat. |
BONS DESITJOS PEL 2011
L’evolució és un canvi constant, des que el món és mon no ha parat de canviar i els éssers que hi vivim a sobre de la seua closca n’hem de saber com adaptar-nos.
Tot el grapat de modernors tecnològiques que tenim al nostre abast l’hem d’aprofitar per ajudar-nos a l’adaptació. Les regulacions imposades en el món marítim comercial, tant el de transport com el de pesca, fan que ens haguem d’adaptar.
Tot el grapat de modernors tecnològiques que tenim al nostre abast l’hem d’aprofitar per ajudar-nos a l’adaptació. Les regulacions imposades en el món marítim comercial, tant el de transport com el de pesca, fan que ens haguem d’adaptar.
Algunes reglamentacions que ara ens obliguen a complir, fa temps que estaven aprovades, no hi havia inspeccions, no hi havia sancions i la permissivitat campava. La “carrera armamentista” de l’últim període de la construcció naval de pesquers amb ajudes institucionals d’un i altre costat s’ha acabat. Aquesta “carrera” ha anat provocant als pescadors de la mediterrània una crisi per un excessiu consum de carburant i una sobreexplotació dels recursos vius renovables.
![]() |
Foto: Equip Pelut i Pelat. |
Els objectius que ens hem de marcar haurien de ser:
-Consumir el mínim carburant possible.
-Guardar de la pesca el 30% de la mar.
-Revaloritzar el peix de la mediterrània.
-Reivindicar la cultura pesquera dels pobles del litoral.
-Oferir un model de vida que dignifique els oficis tradicionals.
-Valorar allò que ja tenim.
En definitiva, adoptem les consignes de l’Slow food, de l’Slow life, de l’Slow sail...
Companys albirem el raig d’esperança que ens surt per la proa i enfilem cap a ell.
4 comentaris:
Hola!
Em semblen unes paraules molt assenyades, Amadeu, i especialment valuoses venint d'un pescador professional. En aquest any que és a punt d'acabar, he vist uns quants documentals i he llegit un bon grapat d'informacions que denuncien les conseqüències de la sobrepesca i d'unes pràctiques pesqueres absolutament depredadores i destructives. I als abusos de certs tipus de pesca i de determinades polítiques pesqueres hi hem d'afegir els estralls causats per la contaminació i la dissolució de l'excès de CO2 atmosfèric a l'aigua dels mars, que n'està alterant la composició. Ens estem carregant el mar i el més trist de tot és que no ens en adonem.
Sembla lògic que els primers interessants en posar fre a tanta destrucció haurien de ser la gent que es guanya la vida amb els productes del mar, és a dir els pescadors. Però fa la sensació que l'actitud imperant és la del "pan para hoy y hambre para mañana". Tristíssim i lamentable.
Agraeixo molt el missatge de l'Amadeu i tant de bo que vagi calant en el sector pesquer. I els consumidors, per la nostra banda, també hi tenim molt a dir i molt a fer, prenent consciència d'allò que consumim, i rebutjant els productes d'una pesca depredadora i insostenible. Crec que la responsabilitat sobre aquest estat de coses ha de ser compartida. Ens hi juguem la supervivència dels mars i oceans, la nostra supervivència.
Bon any a tothom!
Feliç any nou !!
Hola Eduard, companys:
primer que res vull agraïr-te l'oportunitat de participar al teu bloc.
Amb l'entrada de 2011 m'agradaria desitjar a tots i totes un bon any per què seguim fent camí en el bon rumb.
Moltes gràcies i seguim llegint-nos.
Amadeu.
Mireu... em ve de gust destacar dues frases, la primera del Joan i la segona de l'Amadeu:
"Ens hi juguem la supervivència dels mars i oceans, la nostra supervivència."
"Companys albirem el raig d’esperança que ens surt per la proa i enfilem cap a ell."
Bon inici d'any i gràcies per ser-hi :-)
Eduard
Publica un comentari a l'entrada