21 de juliol del 2009

L'Apostolat del Mar, l'Església al Port de Tarragona

Per Mn. Raimon Mateu

El port és un centre de treball de primer ordre. L’activitat portuària és eminentment comercial i traspassar les barreres de control significa endinsar-se en un món on l’activitat no és gens convencional a la que nosaltres estem acostumats des de la via del tren cap amunt. Aquesta mateixa activitat és per a moltes persones un entrebanc per poder normalitzar la vida després d’una travessia de 20 o 25 dies per mar.

El servei de l’
Apostolat del Mar, fent una metàfora marinera, navega pels molls del port de Tarragona i ara ha ampliat els seus serveis adquirint una petita furgoneta per poder arribar als vaixells. Amb ella podem traslladar els mariners fins al nostre local “Stella Maris” on els oferim l’atenció que els convé, principalment assistència espiritual i humana. El port no té transport públic intern i hi ha molls que estan a més de sis quilòmetres de la plaça dels Carros.

Les noves tecnologies aplicades a les càrregues i descàrregues dels vaixells fan que l’estada a port d’un vaixell sigui mínima, beneficiant així a l’armador que ha de pagar una factura més reduïda d’estada. Per contra, el mariner es veu lesionat en la seva vida perquè no pot baixar a terra i en el seu temps lliure, per exemple, anar a visitar la ciutat. A aquest fet s’hi afegeix la impossibilitat de poder contactar amb els seus familiars per telèfon.

Les delegacions de l’
Apostolat del Mar es troben esteses per tot el món. Són molts els ports que disposen d’un servei de l’apostolat i gairebé tots tenen centres Stella Maris on atendre els mariners. Els serveis depenen molt de l’estructura de cada delegació: bar, residència, capella, petit camp d’esports, biblioteca, telèfon, etc.
El nostre centre disposa d’un petit servei de biblioteca, un espai per la pregària, televisió per satèl·lit, telèfon i internet. Quan el mariner visita el centre es troba amb notícies del seu país: Índia, Ucraïna, Romania, Filipines, Alemanya, Rússia, etc., que ens són ofertes pel centre Stella Maris de Gènova (Itàlia) a través d’internet en diverses llengües: anglès, àrab, italià, francès, rus... Actualment estem negociant amb l’Autoritat Portuària de Tarragona l’habilitació d’un espai a la llar de jubilats dels treballadors del Port, amb el qual s’ampliarà l’espai de capella, televisió i sala d’esbarjo, i a més s’oferirà als mariners el servei de bar i snack.

L’objectiu principal de l’
Apostolat del Mar és estar al costat del mariner i les seves famílies en totes les seves necessitats. També són objectiu de l’Apostolat totes aquelles persones que treballen en l’àmbit portuari. Les seves necessitats espirituals i humanes són objecte d’atenció del nostre servei.
En el XXII Congrés internacional de l’Apostolat del Mar, celebrat ara fa dos anys a Gdynia (Polònia) s’hi reuniren 270 delegats entre arquebisbes, bisbes, preveres, pastors, diaques, religiosos, laics, laiques, portuaris, observadors independents i convidats, entre els quals hi havia moltes persones que havien treballat en l’àmbit marítim: capitans de vaixell, oficials de màquines, pescadors, gruistes, esposes de mariners, etc. i tots amb un sol objectiu: “ser solidaris amb la gent de mar, i testimonis d’esperança per la paraula de Déu, la litúrgia i la diaconia”. L’assemblea va arribar a la conclusió que els apostolats del mar, en cada port, han de ser portadors d’esperança per als mariners i totes aquelles persones que treballen en aquest àmbit, per introduir un humanisme cristià d’esperança a través del seu testimoni i presència en les comunitats marítimes i pesqueres i per ser la veu dels qui no tenen veu. La proclamació de la Paraula de Déu, la celebració dels diversos sagraments a bord dels vaixells, com a font i raó de ser de la nostra cura pastoral i la diaconia com a servei per a tots, especialment els més pobres i necessitats.
L’Apostolat del Mar s’esforça en construir la pau, promoure la solidaritat i la justícia en l’àmbit marítim i els centres Stella Maris són espais ecumènics i intereligiosos. Això intenta aconseguir-ho amb l’ajuda del bon Déu, però també amb la col·laboració desinteressada de persones que cedeixen el seu temps lliure per visitar els vaixells. El voluntari de l’Apostolat del Mar, igual que el de qualsevol àmbit de l’Església, rep sempre més del que dóna, sobretot la satisfacció de ser instrument d’amor i de pau a les mans del Senyor.

Qualsevol persona que vulgui ajudar-nos a dur a terme aquesta tasca tan engrescadora, es pot posar en contacte amb nosaltres adreçant-se per correu electrònic a: apostolatdelmar@arquebisbattarragona.cat o bé trucant al telèfon mòbil 677 31 05 63.
(*) Col·laboració de Mn. Raimon Mateu, diaca i delegat diocesà de l’Apostolat del Mar

2 comentaris:

Unknown ha dit...

No soc creient, però la tasca humanitària que fa l'Apostolat del Mar em sembla molt important, sobretot avui dia que sovint queden vaixells abandonats als ports, amb els mariners completament desatesos i deixats de la mà de Déu. Segur que, en aquests casos, tenir a prop algú que et faci costat i et doni un cop de mà ha de una ajuda enorme.

Salutacions.

R. Mateu ha dit...

Gràcies Joan pel teu comentari.
Però no feia falta remarcar la teva increença.
A l'Apostolat del Mar atenem tothom que sigui mariner o de la família marinera. NO preguntem la religió. Només els preguntem com estan, si tenen algun problema i en què els podem ajudar. Seguint l'evangeli de Jesús intentem fer el bé a tota persona humana: Jesús va dir: "tothom coneixerà que sou deixebles meus si us estimeu com a germans". I és el que fem.
Si mai vols conèixer com treballem i vols viure l'experiència d'anar a un vaixell a visitar els mariners, posa't en contacte amb nosaltres a Tarragona, o amb l'Apostolat del Mar de Barcelona.
Una salutació cordial
Raimon Mateu
Delegat