31 de desembre del 2010

Missatge d'any nou

Foto: Equip Pelut i Pelat.
Missatge d'Amadeu Ros i Torres, mariner del bou i patró del "Cap Prim Segon" de Xàbia.

BONS DESITJOS PEL 2011

L’evolució és un canvi constant, des que el món és mon no ha parat de canviar i els éssers que hi vivim a sobre de la seua closca n’hem de saber com adaptar-nos.


Tot el grapat de modernors tecnològiques que tenim al nostre abast l’hem d’aprofitar per ajudar-nos a l’adaptació. Les regulacions imposades en el món marítim comercial, tant el de transport com el de pesca, fan que ens haguem d’adaptar. 

Algunes reglamentacions que ara ens obliguen a complir, fa temps que estaven aprovades, no hi havia inspeccions, no hi havia sancions i la permissivitat campava. La “carrera armamentista” de l’últim període de la construcció naval de pesquers amb ajudes institucionals d’un i altre costat s’ha acabat. Aquesta “carrera” ha anat provocant als pescadors de la mediterrània una crisi  per un excessiu consum de carburant i una sobreexplotació dels recursos vius  renovables.

Foto: Equip Pelut i Pelat.
A sobre, amb l’alliberament de les importacions de peix de flotes industrials des de països i mars llunyans, ens trobem amb els grans mercats estatals plens de productes del mar a molt baix preu.

Els objectius que ens hem de marcar haurien de ser:

-Consumir el mínim carburant possible.
-Guardar de la pesca el 30% de la mar.
-Revaloritzar el peix de la mediterrània.
-Reivindicar la cultura pesquera dels pobles del litoral.
-Oferir un model de vida que dignifique els oficis tradicionals. 
-Valorar allò que ja tenim.  

En definitiva, adoptem les consignes de l’Slow food, de l’Slow life, de l’Slow sail...  

Companys albirem el raig d’esperança que ens surt per la proa i enfilem cap a ell.    

Amadeu Ros i Torres  
Barca de Bou
 
Missatge d'any nou 2010: Joan Sol

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola!

Em semblen unes paraules molt assenyades, Amadeu, i especialment valuoses venint d'un pescador professional. En aquest any que és a punt d'acabar, he vist uns quants documentals i he llegit un bon grapat d'informacions que denuncien les conseqüències de la sobrepesca i d'unes pràctiques pesqueres absolutament depredadores i destructives. I als abusos de certs tipus de pesca i de determinades polítiques pesqueres hi hem d'afegir els estralls causats per la contaminació i la dissolució de l'excès de CO2 atmosfèric a l'aigua dels mars, que n'està alterant la composició. Ens estem carregant el mar i el més trist de tot és que no ens en adonem.

Sembla lògic que els primers interessants en posar fre a tanta destrucció haurien de ser la gent que es guanya la vida amb els productes del mar, és a dir els pescadors. Però fa la sensació que l'actitud imperant és la del "pan para hoy y hambre para mañana". Tristíssim i lamentable.

Agraeixo molt el missatge de l'Amadeu i tant de bo que vagi calant en el sector pesquer. I els consumidors, per la nostra banda, també hi tenim molt a dir i molt a fer, prenent consciència d'allò que consumim, i rebutjant els productes d'una pesca depredadora i insostenible. Crec que la responsabilitat sobre aquest estat de coses ha de ser compartida. Ens hi juguem la supervivència dels mars i oceans, la nostra supervivència.

Bon any a tothom!

Carmen ha dit...

Feliç any nou !!

Amadeu Ros i Torres ha dit...

Hola Eduard, companys:
primer que res vull agraïr-te l'oportunitat de participar al teu bloc.
Amb l'entrada de 2011 m'agradaria desitjar a tots i totes un bon any per què seguim fent camí en el bon rumb.
Moltes gràcies i seguim llegint-nos.

Amadeu.

Far de la Banya ha dit...

Mireu... em ve de gust destacar dues frases, la primera del Joan i la segona de l'Amadeu:

"Ens hi juguem la supervivència dels mars i oceans, la nostra supervivència."

"Companys albirem el raig d’esperança que ens surt per la proa i enfilem cap a ell."

Bon inici d'any i gràcies per ser-hi :-)

Eduard