21 d’octubre del 2012

Punt i seguit per a la tripulació de l'Istanbul B

L'Istanbul B, abans del vessamnet

Finalment dilluns 22 d’octubre els quatre mariners que resten dins el vaixell de bandera turca Istanbul B seran repatriats pel seu consolat, i se sumaran als dotze tripulants que ja ho van fer el passat 22 d’agost. Els mariners seran acompanyats a l’Aeroport del Prat per un parell de voluntaris de les entitats que més els han ajudat a nivell humà durant el seu periple tarragoní, Stella Maris (veure article i web local) i la Creu Roja.

Recordem que l’Istanbul B va protagonitzar el passat mes de juny un vessament d’uns quatre-cents litres d’oli i fuel Port de Tarragona. El vessament es va produir al Moll d’Aragó, on el vaixell de bandera turca estava carregant ferralla. El vessament va poder ser controlat, de no haver estat així probablement hauria arribat fins a Marina Tàrraco, on durant algunes setmanes hi ha estat atracat el iot de luxe Katara –de la família reial de Qatar– fet que va incrementar la inquietud d’algunes de les persones vinculades al port. Arran del vessament Capitania Marítima va interposar un expedient sancionador de 655.000 euros, fet que va ser el detonant perquè la naviliera turca es desentengués de tripulació i vaixell abandonant-los a la seva sort al Port de Tarragona. La naviliera turca a hores d’ara té un altre vaixell abandonat al Port de Tenerife –el Müezzinoglu– amb deu mariners a bord.

Mossèn Raimon Mateu, delegat diocesà d’Stella Maris, ens comenta que l’entitat catòlica ha estat ajudant la tripulació durant 3 mesos: "Setmanalment hem anat al supermercat a comprar aliments frescos i cada dos dies han rebut pa calent. Els hem ajudat a suportar la incertesa de la tornada. Hem compartit amb ells moments d'alegria i hem lamentat amb ells la situació que han viscut." Pel que fa als mariners i les persones i entitats que hi han col·laborat Mn. Raimon Mateu afirma que "estan molt agraïts a totes les entitats que els han ajudat. En primer lloc l'Autoritat Portuària que els ha facilitat aigua i combustible. En segon terme, la Creu Roja de Tarragona que setmanalment ha vetllat per la seva salut i els ha proporcionat els medicaments que els han convingut. A la sotsdelegació del govern de Tarragona en la persona del seu Sotsdelegat, Sr. Jordi Sierra, per les gestiones oportunes davant l'ambaixada turca per forçar la repatriació. Al sindicat ITF (International Transport Worker's Federation) per les gestions de reclamació dels seus salaris (porten 4 mesos sense rebre'l) i als mitjans de comunicació que s'han interessat en el moment oportú per la seva existència. I finalment a l'Stella Maris que ha coordinat les gestions amb Capitania Marítima, direcció del Port de Tarragona, consolat turc i Sindicat ITF i que s'ha ocupat que no els faltés res pel que fa a alimentació i suport humà i espiritual.  L'Església Catòlica està sempre al costat dels qui pateixen. A terra, com diuen els mariners, hi ha Caritas i al mar, l'Apostolat del Mar "Stella Maris" vetlla perquè a ningú els falti el necessari.” 

Stella Maris, actualment disposa d’un petit local al carrer del Mar, que tot i servir de punt de trobada per als mariners que busquen caliu i aixopluc, no reuneix les condicions òptimes, fet que ha estat constatat pel cas que ha viscut la tripulació de l’Istanbul B.

Mossèn Raimon Mateu és una d’aquelles persones que són sinònim de voluntat de servei i d’empenta. Ara que dilluns els darrers tripulants pujaran a un vehicle de la Creu Roja i abandonaran el Port de Tarragona hem volgut que ens parli amb una mica més de calma de l’Stellla Maris: Stella Maris és el nom amb què es coneixen els centres de l'Apostolat del Mar a tot el món. En aquests centres s'organitzen persones voluntàries, molt sovint ex-mariners que volen fer arribar als mariners en actiu tot el que ells han rebut mentre navegaven. La tasca dels voluntaris consisteix principalment a visitar els vaixells que arriben al port de Tarragona. Tenen un contacte amable amb els mariners, els porten notícies dels seus països, reben informació turística de la ciutat, etc., però sobretot s'interessen per la seva situació, i sovint es descobreixen irregularitats en el cobrament dels salaris o en les condicions laborals. És en aquest moment quan l'entitat intenta trobar una solució a través dels mitjans legals al seu abast per millorar unes condicions de vida que per elles mateixes ja són molt diferents de les que vivim ordinàriament a casa nostra." D'altra banda, tal i com ens comenta Mateu: "Després d'aquest temps de servei, els voluntaris de Stella Maris poden parlar amb fonament del què és treballar i dedicar el temps lliure per ajudar les persones que lluny de la seva llar, passen penes. I en boca d'un d'ells, "aquesta experiència m'ha enriquit tant que estic molt agraït a Déu que hagi posat en el meu camí una situació com aquesta per descobrir que les hores emprades en ajudar aquestes persones han estat les més ben pagades de la meva vida". I és que servir els altres té una gran recompensa, una gran rialla, una forta abraçada i una frase: no us oblidarem mai de la vida”. 

En tot cas una bona notícia, un punt i seguit per a una tripulació –la de l'Istanbul B– que es retrubarà a Istanbul amb família, companys i amics, però que de ben segur mai podrà oblidar la seva estada a Tarragona.