3 de febrer del 2013

Far de la Banya, un blog sobre vaixells


L'arc de Sant Martí el matí del 2 de febrer al Moll de Catalunya, envoltat de
carbó i desafiant el vent.

Stolt Basuto, aquest es el nom del vaixell que protagonitza, 
contra tot pronòstic, l'entrada amb més visites del blog.
Estiu del 2008, concretament un 14 de juliol, i un grapat de vaixells, de fotos de vaixells. Aquests són dos dels ingredients de l’inici d’aquest blog. Vam iniciar-lo amb una entrada protagonitzada pel Cap Formentor, de Transportes Marítimos Alcúdia. La posada en marxa del blog va ser potent a nivell de continguts i va aplegar 46 posts durant el primer mes. Ja teníem el contingut inicial i la temàtica acotada: els vaixells relacionats d’alguna manera amb el Port de Tarragona. Fa cinc anys es vivia un moment dolç en el món blocaire que avui ha estat superat en quant a usabilitat per d’altres xarxes socials. Tot i amb això els blogs continuen tenint un lloc destacat a la xarxa, a cavall entre les pàgines web estàtiques i les xarxes socials més instantànies. En paral·lel van venir els contactes amb persones que escriuen blogs de temàtica marítima.

Des de bon principi ens vam plantejar deixar constància fotogràfica d’alguns dels vaixells que operen al Port de Tarragona, no des d’un punt de vista artístic sinó purament documental. Amb el temps alguns d’aquests vaixells han estat protagonistes en els mitjans de comunicació. Han estat formant part dels avatars de la nostra història marítima, que tant passa desapercebuda encara avui malgrat els esforços d’institucions, entitats i persones que hi treballen amb passió.
Tripulació del Seabourn Legend

Evidentment els vaixells reportats en aquest blog són una gota en l’oceà, són una petita mostra dels vaixells que dia a dia operen en aquest important port català. Voler acostar-se a la totalitat suposaria una professionalització del que avui és una afició, que en el món anglosaxó té un nom: shipspoting.

És cert que l’entrada-tipus d’aquest blog no facilita gaire la comunicació ja que generalment incorpora un plegat de dades tècniques referent a un vaixell en qüestió i generalment poca cosa més. De tard en tard anem penjant posts amb un contingut més enllà del circumscrit a un vaixell, com aquest que esteu llegint. També hem convidat, durant tres anys consecutius persones de referència per donar la benvinguda a l’any nou, almenys així ho vam fer a la primeria del blog: Halvor Stubberud Hanssen, Joan Sol i Amadeu Ros.

Visites al blog durant el gener de 2013
I continuem, amb un degoteig constant de visites que només aquest mes de gener han portat 776 ordinadors i dispositius amb 1.251 visites a entrar en aquest blog, procedents de casa nostra, però també de països com Filipines, Dubai, Japó, Turquia i els Estats Units, per citar-ne cinc amb força presència virtual en aquest blog. 

A tots vosaltres, moltes gràcies, i més ara que encarem el cinquè aniversari del blog.

1 comentari:

Biblioteca MMB ha dit...

Hola Eduard, Feliç aniversari!!!!.
Cinc anys? Com passa el temps!
Enhorabona per la teva feina minuciosa i incansable. No siguis tan modest, fas una feina molt vàlida, que pot semblar -a primer cop d'ull- efímera, però els esdeveniments acaben fent del teu blog un recurs d'informació de referència sobre vaixells que en algun moment han passat pel Port de Tarragona. Des de la BitacolaMMB sempre hem valorat el teu projecte. El primer aniversari és fàcil, el difícil és continuar després de cinc anys, mantenir viu l'esperit del primer dia. Et desitgem que continuïs engrescat i il·lusionat. L'esforç es veu recompensat amb les visites. I amb les recomanacions que fan del teu producte als mitjans de comunicació. Enhorabona per l'aparició a l'Espai Internet del telenotícies migdia de TV3.

Durant 5 anys, mica en mica, treballant, t'has fet necessari, i ara et segueixen, et consulten, et converteixes en un referent. Esperem poder cel·lebrar amb tu molts més aniversaris. Una abraçada de Rosa Busquets i Manuel Campos